Om du planerar att köpa ett träningsredskap att ha i hemmet, är en crosstrainer ett väldigt bra val. Och om du regelbundet går till gymmet, bör du inte hoppa över crosstrainern. Vad är en crosstrainer? En crosstrainer är nästan som en blandning av ett löpband, motionscykel och en trappmaskin. På en crosstrainer har du både din underkropp och överkropp i full gång hela tiden. Du använder en crosstrainer genom att du placerar dina fötter på de två pedalerna som är avsedda för detta ändamål. Ställ sedan crosstrainern på den belastning du vill ha. Slutligen greppa handtagen med händerna och börja flytta dom i takt med dina fötter. En crosstrainer aktiverar både din underkropp när du kör benen fram och tillbaka och din överkropp när du håller handtagen. På så sätt är en crosstrainer det perfekta verktyget för träning av hela kroppen. Vanligtvis har crosstrainers rörliga armar och ett fast grepp i mitten av maskinen, du kan därför växla mellan att ha armarna med eller fokusera på att träna dina ben enbart. Hur hårt du vill träna är helt och hållet upp till dig, du kan ställa in vilket motstånd du vill ha, och du har även kontrollen över tempot.. Maskinen utsätts för en hel del belastning, och den belastningen ökar även beroende på användares vikt och hur hårt man tränar på den. Av denna anledning är det viktigt att maskinen är av bra kvalitet om du funderar på att köpa en. En crosstrainer kan gå på så lite som 1500 kronor upp till riktiga elitmaskiner för över 100,000 kronor.
Det finns generellt två olika typer av crosstrainers. Det finns främre monterade och bakmonterade crosstrainers. De bakmonterade crosstrainers kör på ett hjul och rörelsen i dem är därför något upp och ner. Frontmonterade körs i jämförelse i en mer linjär, naturlig rörelse som liknar vanlig cykling eller gång. Det är en bra idé att prova båda typerna av crosstrainers innan du köper en. Det skiljer sig från person till person, vilken typ man tycker om att träna på.
Vad tränar jag med en crosstrainer?
Crosstrainers stärker dina ben och armar såväl som dina mag och ryggmuskler. Dessutom tränar du med en crosstrainer i stor utsträckning din kondition. Detta beror på att du aktiverar många av kroppens muskelgrupper så att du får upp pulsen, därför utmanas din fysiska förmåga och din andning. Du tränar därför både din kondition och får bättre form.
En crosstrainer är idealistisk om du vill gå ner i vikt, för man bränner väldigt mycket kalorier med ett träningspass på en crosstrainer. En crosstrainer påverkar dina muskler väldigt lite eftersom dina fötter inte lämnar pedalerna och dina knän gör en jämn rörelse. Denna rörelse minskar slitage på rygg och leder, det liknar jogging när det gäller träningstyp, men utan slitage som uppstår i dina leder vid löpning. Med löpning kan du känna belastning på rygg och leder om du till exempel inte använder rätt sorts joggingskor kan du känna smärta. Dessutom kan man med en crosstrainer uppnå den optimala hjärtfrekvensen för fettförbränning inom en mycket kort tid, därför är det ett perfekt träningsalternativ. Din hjärtfrekvens når snabbt på rätt nivå för att bränna fett på en crosstrainer, dina leder räddas av en crosstrainers mjuka rörelse och du kan hålla igång träning mycket längre på en crosstrainer om man jämför med till exempel en träningscykel.
Ett träningsprogram till en crosstrainer garanterar inte bara att du arbetar mer effektivt, men gör även ditt träningspass mycket roligare. Även om du kan läsa en bok under ett pass på din crosstrainer, titta på en serie eller lyssna på musik, innebär ett träningsprogram mer variation i dina övningar så du kan vara motiverad mycket längre. Om du kommer att använda ett träningsprogram för din crosstrainer, så finns det ett antal saker att tänka på. Försök att hålla en bra upprätt hållning. Försök att hålla din hjärtfrekvens mellan 120 och 140 slag per minut om du vill bränna fett optimalt, om du är över 50 håll högst 130 slag per minut. Under sprinter ska din hjärtfrekvens inte överstiga 170 slag per minut, och om du inte har erfarenhet av crosstrainers eller cardio, börja med 15 eller 20 minuters pass. Crosstrainers har ofta ett antal förprogrammerade träningsprogram. Programmen har olika ändamål som till exempel fettförbränning eller backträning. Ofta är ca 4 program tillräckligt för att ge ett tillräckligt varierat utbud av träningsmål, många har också en funktion där du själv kan skapa ett träningsprogram.
Tips och råd vid köp av en crosstrainer
Funktionaliteter säger inte något om kvaliteten på en crosstrainer. Det är särskilt viktigt att ramen, svänghjulet och drivremmen är av god kvalitet. Dessutom bör du vara uppmärksam på gångjärnen, mängden lager och svänghjulets storlek och längden på pedaler. Dessutom erbjuder ett bra crosstrainermärke en lång garantitid. Om du bara får 1 eller 2 års garanti på din crosstrainer, tror tillverkaren uppenbarligen inte på kvaliteten på sin egen produkt. Om det är din ambition att träna 1 timme varje dag så är vår rekommendation att inte köpa av de billigaste modellerna, då de inte nödvändigtvis är byggda för så frekvent användning. Med en mellanklass crosstrainer får du god valuta för pengarna, men om du ska träna mer än en timme om dagen är det en god idé att hitta en crosstrainer som bättre kan leva upp till sådana ambitioner. Du bör bland annat kolla på hur många olika motståndsnivåer som finns och hur många olika program modellen har. Användarvikten crosstrainern klarar säger dig något om hur stabil en crosstrainer är, en anläggning som klarar av en hög användarvikt är i regel mycket mer hållbar än en som inte klarar högre vikter, och kan motstå stora belastningar och daglig användning.
Steglängden på en crosstrainer
På mindre och billigare modeller brukar steglängden ligga på 30-35 cm och 40-50 cm på de större modellerna. Välj steglängd efter kroppslängd, om du är över 170 cm bör du välja en crosstrainer med en steglängd på 40-50 cm för bästa komfort.
Höjd och längd på crosstrainers
Många crosstrainers tar upp mycket plats i vanlig hemmiljö och därför bör du vara uppmärksam både på crosstrainerns längd och höjd. Om du överväger att köpa en bakhjulsdriven crosstrainer bör du lägga på 15-20 cm till din egen längd för att försäkra dig om att det finns tillräckligt med utrymme till taket. Vid framhjulsdrivna crosstrainers bör man ungefär lägga till 25-35 cm till sin egen längd.
En crosstrainer med svänghjul i fören glider på skenor. Detta är skonsamt för knäna och många upplever en mera behaglig träning än vid användning av bakhjulsdrivna modeller. Bakhjulsdrivna crosstrainers har ofta en aningen kortare steglängd än framhjulsdrivna. På så sätt blir fotrörelsen mera cirkulär, i samma stil som vid cykling. Träningseffektiviteten av att använda en bakhjulsdriven crosstrainer är inte så annorlunda än vid användande av en frontdriven modell, din träningsuppläggning har större inverkan. Bakhjulsdrivna modeller är som regel billigare än framhjulsdrivna modeller.
Pulskontroll
Den här funktionen innebär att din puls mäts och registreras via sensorer i handtagen på crosstrainern eller i vissa fall via ett bälte runt bröstet med en sladdlös sensor. En del av träningsprogrammen i vissa crosstrainers inkluderar pulskontroll som innebär att motståndet regleras automatiskt för att ge dig den träningseffekt du valt. Denna funktion är ovärderlig för dig som tar träningen seriöst och kanske har som mål att gå ner i vikt eller förbättra din kondition. Crosstrainern ger dig den träning du behöver för att nå ditt mål efter att du programmerat den med din ålder, kön, vikt, med mera eller valt en förprogrammerad nivå. Pulskontrollsfunktionen är ofta en tilläggsfunktion mot en kostnad men de flesta inser värdet av denna funktion och tycker den helt klart är värd pengarna för att uppnå de uppsatta träningsmålen på ett säkert och enkelt sätt. Funktionen underlättar din träning och din träning blir mer exakt. Om du har begränsad budget kan du välja en modell utan denna funktion men de flesta har ändå en pulsmätningsfunktion som kan hjälpa dig att under träningspasset korrigera motståndet manuellt.